Het was even spannend waar Tweede Wereldoorlogs- en vliegeniersmuseum Sky of Hope terecht zou komen, maar sinds vrijdag 19 juli schittert het op de eerste verdieping van Fort bij Asperen in Acquoy.
Er wordt nog gewerkt aan de opstelling van alle spullen, maar een groot deel staat er al en is zichtbaar voor bezoekers. Ad Roza, een van de vrijwilligers van museum Sky of Hope, is blij met de nieuwe locatie. “De spullen komen hier mooi tot hun recht. Het is een gang met allemaal kamers, waardoor je als het ware door de verschillende verhalen heen loopt.” Dit jaar staat er nog de tijdelijke opstelling, die gratis te bezoeken is. Volgend jaar, als het fort weer open gaat, is de permanente opstelling van museum Sky of Hope zichtbaar. Er wordt dan ook een toegangsprijs van ongeveer 2,50 euro voor dit deel van het fort gevraagd.
Van fort Vuren naar fort bij Asperen
Het museum Sky of Hope was sinds 2017 in Fort Vuren gevestigd, maar fort Vuren had geen ruimte meer voor het museum. Daardoor moest het museum op zoek naar een nieuwe locatie. De gemeente West Betuwe wilde het museum graag binnen haar grenzen houden en zocht mee naar een geschikte locatie. “Zo zijn ze bij ons gekomen”, laat Fort bij Asperen-exploitant Marc Satijn weten.
Fort bij Asperen
Fort bij Asperen gebruikt de kelder en de begane grond om haar eigen verhaal te vertellen. Dit verhaal gaat over hoe de voormalige bewoners op het fort leefden en hoe het fort onderdeel uitmaakte van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ook staan de huidige bewoners, vleermuizen, centraal.
De eerste verdieping is voor Sky of Hope. Dit gaat over geallieerde vliegeniers en slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in de gemeente West Betuwe en omstreken. Veel van hun spullen staan in het museum en de persoonlijke verhalen van deze mensen worden in het museum verteld. Ad Roza is inmiddels vijf jaar vrijwilliger bij het museum Sky of Hope en weet de oude verhalen op een levendige manier te vertellen.
Een van de verhalen gaat over een piloot, Jack Lunn, uit Nieuw-Zeeland. Hij voerde met de geallieerden in Nederland meerdere missies uit. Bij een van die missies ontplofte zijn vliegtuig, waarschijnlijk omdat het werd geraakt door Duits luchtafweergeschut, dat bij radarstation ‘Gorilla’ in Schoonrewoerd stond opgesteld. Ooggetuigen uit Heukelum zien een vuurbal uit de lucht vallen. Een aantal van deze ooggetuigen gaat later kijken bij de plek waar het vliegtuig is neergestort. Het vliegtuig heeft een enorme krater in de grond geboord. Als de Heukelumers in de krater roeren, drijft er een stuk lichaam naar boven. Het bovenlichaam van Jack Lunn, blijkt later. Het is op de Oude begraafplaats van Vuren begraven. De rest van het lichaam en een deel van het vliegtuig liggen nog in de grond. De familie van Jack Lunn heeft de grondeigenaar om toestemming verzocht om de rest van het lichaam op te graven. Dit verzoek is door de grondeigenaar geweigerd.
In het museum wordt dit verhaal verteld met behulp van stukken die over Jack Lunn en zijn vliegtuig geschreven zijn. Ook is het radarstation ‘Gorilla’ nagebouwd. Op een maquette is te zien hoe het er in Schoonrewoerd uitzag. Op de muren in diezelfde kamer hangen afbeeldingen van de verschillende radars én van de restanten van deze radars, die nu nog steeds in Schoonrewoerd te vinden zijn.
Ad Roza vindt het mooi om verhalen zoals deze met bezoekers te delen. “In het museum zijn vooral lokale verhalen te vinden. Het gaat over piloten die in deze omgeving omkwamen. Ook doen wij veel onderzoek naar de verhalen en hebben we contact met de nabestaanden van de mensen waar deze verhalen over gaan.”
“Daarnaast is Sky of Hope meer dan alleen het museum”, vult Satijn aan. “Het museum ligt op de Tweede Wereldoorlog Herinneringsroute. Dit is een route die langs plekken loopt waar vliegtuigen zijn neergekomen. Bij deze plekken is door Sky of Hope een bord geplaatst met informatie over de crash.”
Het fort, inclusief museum Sky of Hope, sluit op zondag 29 september haar deuren vanwege een kolonie vleermuizen die hun winterslaap in het fort houden. In mei gaat het fort weer open. Dan is ook de permanente opstelling van Sky of Hope op de eerste verdieping van het fort te zien.